Gard din fier forjat sau tabla traforata
Ce sa aleg? Mă întâlnesc tot mai des in ultima vreme cu aceasta întrebare.
Răspunsul cred ca este foarte simplu. Una nu exclude pe cealaltă si reprezintă o etapa in istoria fierului sau si mai bine spus o „moda”.
Dar prima data sa vedem despre ce este vorba cu aceasta tabla traforata sau tabla decupata. Este un procedeu destul de vechi apărut odată cu tehnicile de taiere ale tablei. Cu ani in urma totul era mai greu, pentru ca se făcea manual si presupunea efort si aptitudini speciale in mânuirea diferitelor scule.
Tehnic
Cum se taie fierul in general? Simplu. Cu foarfece manuale sau electrice, aparate de sudura, flacăra oxiacetilenica sau aparate dedicate, cu plasma sau laser. Acestea sunt câteva din metodele de taiere ale fierului in general. Marea transformare a apărut in momentul in care aceste procedee au fost asociate cu utilajele de tip CNC (Computer Numerical Control). Tăierea automata asistata de calculator. In acel moment s-au eliminat erorile umane, costurile suplimentare cu forța de munca si totul a devenit mult mai ușor dar asta cu anumite costuri.
Din multele metode enumerate mai sus se desprind doua care au fost cel mai bine adaptate acestei tehnici, tăiere cu plasma si laser. Nu insist pe aceste detalii pentru ca nu face subiectul in discuție, important este ca totul se face repede, precis, cu o mare gama de posibilități (practic se poate desena orice pe o tabla).
In continuare aceste bucăți de tabla sunt fixate pe cadre suport care de obicei sunt făcute din țeava si astfel sunt create diferite panouri. Foarte importanta este grosimea tablei care se prelucrează si da mai departe valoarea întregului produs. De obicei se folosesc produse de 3~5 mm grosime iar diferențele de preț sunt majore si se regăsesc in produsul final. Deci asta presupune pe scurt tabla traforata.
Fier forjat
Bun, acum ca știm despre ce este vorba cu tabla traforata sa ne amintim ce este un model din fier forjat. Este o lucrare din fier brut formata din bare pline de 10~12 mm pana la 16, 18mm sau mai mari cu elemente caracteristice. Se folosesc si diferite combinații de țevi, laturi si rotunduri plus elemente decorative special turnate sau ambutisate. Toate se regăsesc într-o gama impresionanta de modele si forme.
In mod evident ca este mult mai ușor sa desenezi pe o tabla cu ajutorul uni calculator o forma speciala, comparativ cu a crea acea forma din fier brut de dimensiuni considerabile. Aici apare diferența dintru cele doua tipuri de lucrări.
Calitatea
materialelor folosite face diferența. O tabla de 3mm nu va rezista mai mult ca un pătrat de 12mm de exemplu. Lucrările grele din fier forjat dăinuie si in prezent de sute de ani in diferite locații sfidând timpul. Nu știu daca modelele din tabla traforata vor mai fi prezente peste un număr de ani. Desigur, daca ne gândim la o casa pentru o perioada de cincizeci de ani este posibil sa nu conteze prea mult modelul.
In atelierul nostru faurim modele deosebite si multe altele. Pentru cateva preturi puteti consulta si paginile urmatoare – pret porti si garduri, preti balustrade, pret inchideri balcoane si terase, pret grilaje, pret copertine si marchize, pret decoratiuni diverse.
Porti si Garduri Fier Forjat Balustrade Fier Forjat Balcoane si Terase Copertine si Marchize Grilaje Fier Forjat Magazin
Ne puteti gasi si pe Facebook
Ne puteti gasi si pe “bizoo”
Aștept comentarii cu părerile voastre si întrebări despre ce ati ales, gard din fier forjat sau tabla traforata.
Aceasta societate am gasit-o pe internet, deci nu mi-a fost recomandata de către cineva. Încă de la prima discuție avută cu reprezentantul societății am simțit seriozitate. Înțelegerea facută a fost întru totul respectată. Recomand aceasta societate pentru profesionalismul și seriozitatea cu care au executat lucrările!