Apasarea zapezii pentru marchize si copertine din fier forjat
Greutatea zapezii care se poate acumula pe o structura, cred ca este unul din factorii cei mai importanti atunci cand se proiecteaza aceasta. Desigur cineva va spune bine, bine dar cine stie cat va ninge anul acesta ! Din fericire aceste date sunt destul de bine definite si precizate. Greutatea normata pe care inginerii proiectanti o iau in considerare, a variat in timp si odata cu ea si impunerile in acest sens. De pilda, la un imobil sau o structura amplasata in Bucuresti se lua in considerare o incarcare cu zapada de 100 kgf /mp in anii ’70-’80, 147 kgf / mp in anii ’90, si 196 kgf/mp de la intrarea in vigoare a ultimului normativ publicat si in monitorul oficial din 16.02.2006, (kgf – kilogram forta). Pozele alaturate sunt chiar paginile importante din acest monitor.
Pentru a nu fi niste simple cifre ciudate pe o harta sau un tabel calculati tinand cont ca:
1 newton este egal cu 0.001 kilonewtons = 0.101971621298 kilograms-force deci 1kN = 102 kg
Pornind de la aceste informatii rezulta ca la Bucuresti avem 2 kN/mp x 102kg = 204 kg/mp. La fel se poate calcula pentru orice alta pozitie dupa harta.
Este cat se poate de clar ca aceste cifre variaza in functie de locatie si ne vom rezuma mai exact la teriroriul Romaniei. Nu sunt in masura sa ma pronunt asupra modului de calcul dar pot sa va spun ca sunt similare cu cele din tarile nordice. De fapt … “1m3 de apa cântărește circa 1 tona la temperatura de maximă densitate, de 277,13 K (3,98 °C : 39,164 °F) și presiunea atmosferică standard, de 101325 Pascal (1013,25 hPa = 101,325 kPa) (999,975 kg). La 0° Celsius, punctul de îngheț al apei, un metru cub de apă este ceva mai ușor, și are masa egală cu 999,972 kg.” – sursa wikipedia.org –
Revenind la normativele in vigoare nu este nimic rau in asta dar la final totul se va reflecta in cheltuielile de constructie specifice. Acest lucru se reflecta si in cazul structurilor usoare din fier si fier forjat gen marchize, copertine, etc.
Este foarte important sa intelegem costurile suplimentare care se impun in proiectarea si constructia unei astfel de lucrari. Sunt multe cereri de copertine metalice pentru masini sau pentru diferite amenajari unde se impun cheltuieli suplimentare pentru a garanta rezistenta, nu cred ca ne dorim sa despagubim pe nimeni. Din pacate putin inteleg ca nu ne permitem in aceste conditii sa facem nici un fel de compromis care se reflecta in pret. De fapt acesta este si scopul acestei postari pentru a constientiza de riscurile asumate si reglementarile in acest sens.
De exemplu un cotet de caine “mai maricel” al carui acoperis sa spunem ca are 1mp ar trebui sa poata suporta o incarcare totala de 204 kg (5 saci de ciment de 40kg sau “doi barbati si jumatate” ca-n filme…) si toate acestea pentru a garanta siguranta animalului. Daca peste noapte ati gasi cel mai bun prieten “cainele” ingropat in propriul camin in zapada cine ar fi vinovat ? Cel care a facut casuta pentru el … desigur …
Bună ziua!Mă interesează modele de copertină cu suporți din fier forjat CM 11 ,CM 29, CM37. cu dimensiunile pe care le aveți urmànd să vi le comunic pe cele necesare nouă ulterior,pentru ofertă de preț.
Mulțumesc
Buna ziua, pentru detalii comerciale va rog sa lasati un mesaj cu modelele dorite, dimensiunile necesare si locatia lucrarii pe pagina de contact. Aici este o sectiune dedicata discutiilor legate de subiectul din pagina. Va multumesc!