Antichizare fier forjat

Antichizare fier forjat

Antichizare sau patinare este procedeul prin care se atribuie unei suprafete vopsite un aspect antic, vechi, erodat de timp.

Atichizarea se realizeaza cu ajutorul unei vopsele speciale destinate in mod expres acestui procedeu. Precizez ca suprafetele trebuie sa respecte toate tratamentele specifice de decapare, grunduire, vopsire etc., aceasta vopsea finala avand rolul estetic.

Dupa natura materialelor suport se foloseste in toate cazurile posibile: fier, lemn, ceramica, plastic, etc. Dintre acestea ma opresc in mod special la fier si mai cu seama pentru fier forjat.

Dupa nuantele de patina folosite se regasesc majoritatea culorilor: rosu, verde, albastru, galben. Dintre acestea se disting auriu galben, cupru rosiatic si argintiu alb care se folosesc pe scara larga.

Dupa culoarea suprafetelor de baza se poate utiliza in orice combinatie de la negru, alb, verde, rosu, garben etc.

Combinatia dintre culoarea de baza a obiectului si patina cu care este tratat se regaseste in diverse variante. Astfel apar: negru auriu – dand senzatia de suflat cu aur; negru cupru – aspect de vechi, canit din cupru; alb auriu – amintind de decoratiunile romane; alb cupru, verde auriu, albastru cupru, negru verde si multe altele.

Procedeul propriuzis consta in atingerea foarte fina cu o pensula inmuiata in patina si bine stearsa de surplusul de vopsea. Astfel doar o mica parte din patina ajunge pe obiect dand efectul dorit.  Reusita vine odata cu antrenamentul si experienta. Unul din secrete este calitatea pensulei, cu un par des si firul nu prea lung si moale. Atentie, in general vopselele dedicate acestui proces sunt foarte volatile si au tendinta sa strice pensulele daca nu va miscati cu repeziciune.   Voi exemplifica mai exact intr-un filmulet dedicat.

In lucrarile din fier forjat acest procedeu este un fel de truc folosit pentru a pune in evidenta portiunile lucrate intens, focusandu-se astfel atentia catre acele puncte. Adevarat este ca de cele mai multe ori portiunile in care s-a depus cea mai multa munca risca sa treaca neobservate in favoarea unor zone mai expuse fiind necesara aceasta substanta de contrast.

In toate cazurile nu trebuie insistat cu aceste nuante pentru a nu trece in zona de “kitsch”. De la o tenta usoara care sa dea contur, lumina si umbra relevand un obiect vechi cu patina timpului se poate trece usor catre unul de “balci“ amintind de iconitele poleite din intrarile bisericutelor de provincie.   

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *