Balamale pentru porti din fier forjat si balamale decorative

Balamale pentru porti din fier forjat si balamale decorative.

Un detaliu pe care m-am hotarat astazi sa-l tratez putin pentru a stabili cateva puncte de pornire. Voi trata problema in mod caracteristic scurt si la obiect.

La balamale pentru porti se deosebesc doua tipuri principale, balamale pozitionate lateral sau balamale pivotante (pe pivot), in esenta sunt acelasi lucru dar din dorinta de a face o clasificare le-am separate astfel.

 

Balamalele laterale

Sunt cel mai des utilizate in primul rand datorita independentei de suportul baza. Pentru porti din fier sau fier forjat nu intotdeauna suportul este finalizat, constructorii prefera sa monteze portile pentru asigurarea perimetrului inaintea finisarii bazei. Dezavantajul major este la portile foarte grele, sunt posibile deformari.

 

Prima este o balama simpla, sudabila, a doua este aceeasi balama simpla dar strunjita cu un model oarecare. Balamalele cu saiba au un atu in sensul reducerii frecarii prin intermediul acelei saibe din zona mediana, modelele cu frecarea cea mai mica si deci flexibilitate mare sunt cele cu bila, intreaga fleziune se face pe o bila. De obicei sunt balamalele simple sudabile la care se insereaza o biluta. Toate aceste modele pot avea si un sistem de gresare „ungere” reprezentat printr-un orificiu in zona superioara.

Tendinta pentru a spori rezistenta este de a se monta trei balamale pe latul aripii. Nu recomand,  pentru a flexa bine aceste trei puncte trebuie sa fie perfect coliniare, mai greu … De asamenea cu timpul apar deformari.

Balamalele cu pivot

Sau pivotante sunt cele recomandate daca exista un suport stabil si pretul usor ridicat poate fi suportat. Folosit din cele mai vechi timpuri acest tip de balamale reusesc sa preia intreaga greutate a portii pe pivotul central. Astfel greutatea portii devine un element secundar daca si ancorarea din partea superioara este realizata OK.

 

Primele doua poze de sus sunt balamalele superioare care au un reglaj special cu o toleranta de 2~3 cm pentru verticalitate, una simpla si una cu placa suport. A treia poza pe randul de sus este pivotul principal care are misiunea de a prelua intreaga greutate.

Urmatoarele trei poze pe randul de jos sunt practic aceleasi balamale in versiunea pe rulmenti, frecari mult mai reduse, reglaje diverse. Dezavantajul principal este pretul ridicat.

Decorative

O categorie putin deosebita sunt balamalele decorative sau balamalele forjate vechi.  Sunt adevarate lucrari de arta cu rol de sustinere dar si legatura in cazul lucrarilor de lemn.

 

Cu timpul aceste piese de arta cu rol de sustinere si consolidare a portilor si usilor de lemn in mod special au fost inlocuite cu elemente ce au doar rol decorative, sustinerea fiind facuta de celelalte tipuri de mai sus.

Pentru toate tipurile de balamale va rugam cititi si postul cu „Antifurt porti fier forjat”.

Astept intrebari si completari pe forum. Va multumesc.

In atelierul nostru faurim modele deosebite si multe altele. Pentru cateva preturi puteti consulta si paginile urmatoare –  pret porti si garduripreti balustradepret inchideri balcoane si terasepret grilajepret copertine si marchizepret decoratiuni diverse.

Porti si Garduri Fier Forjat     Balustrade Fier Forjat    Balcoane si Terase     Copertine si Marchize     Grilaje Fier Forjat      Magazin 

Ne puteti gasi si pe Facebook 

Ne puteti gasi si pe bizoo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *